Friday, December 30, 2011

ΓΡΙΠΗ


Η γρίπη είναι μια οξεία μεταδοτική λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος και τα συμπτώματα είναι:

  1. πυρετός
  2. ρίγη
  3. αδυναμία
  4. γενική κακουχία
  5. πονοκέφαλος
  6. βήχας
  7. διάχυτα άλγη (πόνοι) στα οστά και τους μύες
  8. αίσθημα κόπωσης
  9. ίλιγγος
10.ελάττωση της ακοής

Είναι μια καλοήθης νόσος, γίνεται σοβαρή και πολλές φορές θανατηφόρα, όταν συνοδεύεται από επιπλοκές.
Η γρίπη καθίσταται βαριά νόσος όταν επιπλακεί από πνευμονία. Οφείλεται σε ιό και έχει επώαση 2-3 ημέρες. Υπάρχουν συνολικά τρεις τύποι ιών της γρίπης. Α,Β,C.
Οι ιοί τύπου C είναι σταθεροί και υπεύθυνοι μόνον για σποραδικά περιστατικά γρίπης, σε αντίθεση με τις μορφές Α και Β που τροποποιούνται και έχουν την ικανότητα να προκαλούν επιδημία. Η νόσος μεταδίδεται εύκολα, ενώ δύσκολα αποφεύγεται  η μόλυνση.

Επιδημίες γρίπης επισυμβαίνουν κατά κανόνα κατά τους ψυχρούς μήνες, εμφανίζοντας την μέγιστη νοσηρότητα δύο εβδομάδες από την έναρξη της επιδημίας.

Μόλυνση επιτελείται με τα σταγονίδια των πασχόντων και ειδικά κατά την 1ην και 2ην ημέρα της νόσου, ακόμη δε μπορεί να επισυμβεί μόλυνση και από ασυμπτωματικά άτομα.

Αν έχετε κρυολόγημα ή γρίπη μείνεται σπίτι. Όσοι πειθαρχούν σε αυτή την απλή ιατρική συμβουλή αποφεύγουν επιπλοκές. Πολλές φορές η γρίπη ή το κρυολογήματα κτυπά το ίδιο άοτμο μέσα σ΄ένα μήνα και τρεις φορές. Μάθετε να σέβεστε την αρρώστια. Με πυρετό και βήχα στο γραφείο. Δεν είναι δυνατό. Και όμως αν σε ξανακτυπήσει η γρίπη, ο γιατρός σου αναγκαστικά θα σε περιορίσει στο σπίτι για μια εβδομάδα.

Την απορία όμως την έχετε, αφού αρρωσταίνεις μια φορά γιατί επανέρχεται η γρίπη. Γιατί δεν παθαίνεις ανοσία ; Διότι δεν είναι γρίπη κάθε φορά. Είναι μια άλλη ιογενής κατάσταση, με παρόμοια συμπτώματα. Άλλωστε ιούς. (κυρίως ρινοϊούς, μυξοϊούς, ρεοϊούς κλπ) έχουμε ένα σωρό. Αν όμως φίλοι μου, με μια πρώτη προβολή δεν γίνεται σωστή δουλειά για να αναρρώσει (γίνει καλά) ο οργανισμός, τότε, η αντίσταση που δείχνει ο οργανισμός στις προσβολές των άλλων ιών είναι ελαττωμένη.

ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΣΑΣ

Οι ειδικοί τονίζουν ότι δεν υπάρχει τίποτα που να μας εγγυάται πως θα βγάλουμε το χειμώνα χωρίς να κρεβατωθούμε. (λόγω κρυολογήματος γρίπης, πυρετού ή άλλης ίωσης.
Το μυστικό για να μείνουμε υγιείς αυτόν τον χειμώνα, κρύβεται στην εκ των προτέρων ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού μας. Όλοι συμφωνούν στο ότι η τόνωση του ανοσοποιητικού μας συστήματος, είναι η καλύτερη ασπίδα κατά των μικροβίων, των ιών και των βακτηριδίων  που καραδοκούν τους χειμερινούς μήνες.

Οι έντονοι ρυθμοί της ζωής μας, η κούραση και το στρεςς που συσσωρεύονται καθημερινά, καταπονούν το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Αν σε όλα αυτά προστεθεί η αλλαγή του καιρού προς το χειρότερο, η δουλειά του ανοσοποιητικού μας συστήματος, γίνεται ακόμη πιο δύσκολη. Γιατί, ενώ αγωνίζεται να προστατεύσει κάθε κύτταρο του σώματος μας από κάθε μόλυνση, εμείς εκτιθέμεθα στο κρύο, στην βροχή, στον παγωμένο αέρα και τρεφόμαστε με πρόχειρα φαγητά. Οι αυστηρές δίαιτες εξασθενούν τον οργανισμό, με αποτέλεσμα να είναι ευάλωτος στις λοιμώξεις του χειμώνα. Σε καιρό επιδημίας και γενικά κατά τους χειμερινούς μήνες πρέπει να αποφεύγεται η μετάβαση σε κλειστούς χώρους που συχνάζουν πολλά άτομα.

ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΓΡΙΠΗΣ

Άλλος ένας τρόπος πρόληψης και προστασίας είναι το αντιγριπικό εμβόλιο. Συνήθως γίνεται σε μια δόση (σε δύο για τα ευαίσθητα άτομα, τα πολύ μικρά παιδιά και τους υπερήλικες). Από 6 μηνών και άνω μέχρι και το βαθύ γήρας, όλοι μπορούν να κάνουν το εμβόλιο κατά τους γρίπης. Αυτοί βέβαια που το έχουν περισσότερο ανάγκη είναι τα μικρά παιδιά με χρόνια προβλήματα, τους είναι ο σακχαρώδης διαβήτης, τα νοσήματα του αναπνευστικού κλπ ή άτομα μεγάλης ηλικίας, τα οποία είναι πιο ευπρόσβλητα λόγω τους χαμηλής άμυνας του οργανισμού τους και αν προσβληθούν μπορεί να παρουσιάσουν σοβαρές επιπλοκές (π.χ. πνευμονία).

Το εμβόλιο αρχίζει να δρα δύο εβδομάδες αφ΄ότου γίνει, συνεπώς αν παρουσιασθούν συμπτώματα αυτές τις πρώτες 15 ημέρες, το εμβόλιο δεν μπορεί να μας προφυλάξει, όχι γιατί δεν είναι καλό, αλλά γιατί ακόμη δεν έχει αρχίσει να δρα. Έχει περάσει λανθασμένα στην αντίληψη των περισσοτέρων ότι εφ΄οσον κάνουμε το αντιγριππικό εμβόλιο, δεν υπάρχει περίπτωση να προσβληθούμε από τον ιό ούτε και από το κοινό κρυολόγημα (αν και είναι τελείως διαφορετικός ιός). Αυτό που πρέπει να αποσαφηνιστεί είναι ότι κάνοντας το εμβόλιο δεν προστατευόμαστε τελείως. Στην περίπτωση όμως που προσβληθούμε-όντας εμβολιασμένοι – η εκδήλωση των συμπτωμάτων είναι πιο ήπια και μικρότερης διάρκειας για εκείνα τα στελέχη της γρίπης που καλύπτονται από το εμβόλιο (και όχι για όλους τους ιούς της γρίπης).
Σύμφωνα με την Συμβουλευτική Επιτροπή για τους εμβολιασμούς των Κέντρων για τον έλεγχο και την πρόληψη ασθενειών των Η.Π.Α οι ομάδες ατόμων υψηλού κινδύνου για τις οποίες συστήνεται η χορήγηση αντιγριπικού εμβολίου αναφέρονται κατά σειρά προτεραιότητα στον πίνακα.

Πίνακας 1. Ομάδες Ατόμων Υψηλού Κινδύνου

·       Τα άτομα άνω των 60 ετών
·       Οι πάσχοντες από χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού και του καρδιαγγειακού συστήματος
·       Οι πάσχοντες από μεταβολικά νοσήματα, συμπεριλαμβανομένου του σακχαρώδη διαβήτη, από νεφρική ανεπάρκεια και από αιμοσφαιρινοπάθειες
·       Οι ανοσοκατεσταλμένοι συμπεριλαμβανομένων των πασχόντων από το Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας.
·       Όσοι έρχονται σε συχνή καθημερινή επαφή με τις παραπάνω κατηγορίες συμπεριλαμβανομένων των ατόμων που προσφέρουν συνεχώς ή περιστασιακά υπηρεσίες σε αυτά τα άτομα και ειδικότερα οι επαγγελματίες υγείας. Επίσης άτομα που εργάζονται σε υπηρεσίες όπως : Στρατός, Οργανισμοί Κοινής Ωφέλειας κ.α. με δεδομένο ότι ενδεχόμενη προσβολή μεγάλου αριθμού υπαλλήλων θα διατάρασσε σοβαρά τη λειτουργία των υπηρεσιών αυτών.
·       Οι απασχολούμενοι στην πτηνοτροφία, βάσει οδηγιών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας με στόχο την αποφυγή ταυτόχρονης λοίμωξης από το στέλεχος H5N1 της γρίπης των πτηνών και από τα στελέχη της εποχικής γρίπης που κυκλοφορούν κάθε χρόνο, που μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τον ανασυνδυασμό του ιού και την εμφάνιση κάποιου νέου πανδημικού στελέχους γρίπης.

Τα άτομα αυτά, συστήνεται προφυλακτικός εμβολιασμός κατά τους μήνες Σεπτέμβριο μέχρι Νοέμβριο, δηλαδή κατά την περίοδο πριν από την αναμενόμενη εμφάνιση της γρίπης.

Παρά ταύτα άτομα, που ανήκουν στις  πιο πάνω ομάδες και δεν εμβολιάστηκαν συστήνεται να εμβολιαστούν διότι υπάρχει πιθανότητα εντός των επομένων εβδομάδων τα κρούσματα γρίπης να αυξηθούν και στην Κύπρο, μέσα στα αναμενόμενα πλαίσια που συμβαίνει κάθε χρόνο. Τονίζεται ότι δεν υπάρχει λόγος για πανικό, ούτε ανάγκη μαζικού εμβολιασμού.

Το αντιγριπικό εμβόλιο αντενδείκνυται σε άτομα που παρουσιάζουν αλλεργία αναφυλακτικής φύσεως στα αυγά, ή άλλα συστατικά του εμβολίου όπως νεομυκίνη και φορμαλδεϋδη.

Τέλος το αντιγριπικό εμβόλιο δεν πρέπει να δίνεται κατά την διάρκεια οξείας εμπύρετης νόσου, μέχρι των τερματισμό των συμπτωμάτων.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Σίγουρα η θεραπεία της νόσου είναι υπόθεση του γιατρού και όχι του ασθενούς, του γείτονα ή του φαρμακοποιού. Βέβαια οι πλείστοι των ασθενών με γρίπη ή κρυολόγημα για το πρώτο φάρμακο που μιλάνε είναι το αντιβιοτικό. Πιστεύουν ότι με την λήψη αντιβιοτικού θα γίνουν καλά. Σίγουρα όχι. Η αντιβίωση που πιθανώς να χορηγηθεί στον ασθενή δεν δίνεται για να αντιμετωπιστεί ο ιός, αλλά με την λογική ότι ο ασθενής ενδέχεται δευτερογενώς να αναπτύξει μια βακτηριακή λοίμωξη (με την γρίπη μειώνεται η άμυνα του οργανισμού και δίνεται η ευκαιρία σε κάποια βακτηρίδια να πολλαπλασιαστούν) και ενώ ο άρρωστος περιμένει να θεραπευτεί μπορεί ξαφνικά να παρουσιασθεί πνευμονία ή μια βρογχοπνευμονία. Τα άτομα λοιπόν που ο γιατρός θεωρεί ότι έχουν χαμηλές αντιστάσεις ή αντιμετωπίζουν κάποια χρόνια πρόβλημα υγείας μπορεί να τα καλύψει εκ των προτέρων με αντιβίωση, όχι για να θεραπεύσει την γρίπη, αλλά για να προλάβει τυχόν βακτηριακή λοίμωξη.

Όταν έχουμε γρίπη χωρίς επιπλοκές (ο γιατρός θα κρίνει αν υπάρχει επιπλοκή) η θεραπεία περιορίζεται σε ανακούφιση του ασθενούς με αντιπυρετικά και παυσίπονα φάρμακα με αποσυμφορικό της μύτης, με αντιβηχικά επί ξηρού ή παραγωγικού βήχα. (Προσοχή εδώ το είδος του αντιβηχικού που θα πάρετε).
Ακολουθείστε τις οδηγίες του γιατρού σας και να είσθε σίγουροι ότι θα προφυλαχθείτε από το ενοχλητικό κρυολόγημα και την γρίπη. 


Copyright by:
ΔΡ.ΚΩΣΤΑΣ ΣΧΙΖΑΣ
ΕΙΔΙΚΟΣ ΠΑΘΟΛΟΓΟΣ

No comments:

Post a Comment