Πολλοί άνθρωποι στις μέρες μας αποφασίζουν να ασχοληθούν με κάποιο είδος συστηματικής άσκησης. Συμμετέχουν σε ομαδικά αθλήματα, ακολουθούν προγράμματα γυμναστικής στα γυμναστήρια, κάνουν γυμναστική στο σπίτι ή ελαφρύ τρέξιμο ή βάδισμα σε κάποιο πάρκο. Το συνήθες κίνητρο για τέτοιες αθλητικές δραστηριότητες είναι τόσο η βελτίωση της φυσικής κατάστασης όσο η μείωση και η διατήρηση του σωματικού βάρους.
Πράγματι η άσκηση μπορεί με πολλούς τρόπους να βοηθήσει στην ρύθμιση του βάρους. Πρώτα απ΄ όλα η άσκηση καταναλώνει ενέργεια. Όσο μεγαλύτερης διάρκειας και όσο εντονότερης είναι η άσκηση τόσο μεγαλύτερη και η ενεργειακή κατανάλωση. Η άσκηση επιπλέον, βελτιώνει την φυσική κατάσταση και την αντοχή, την αυτοεκτίμηση και την ψυχική διάθεση, ενισχύει το αίσθημα ευεξίας, βοηθά στην πιο ενεργητική αξιοποίηση του ελευθέρου χρόνου και σε πολλές περιπτώσεις, στην κοινωνικοποίηση του ατόμου.
Κάθε ένας θέλει να αθλήται επειδή πιστεύει ότι έτσι τουλάχιστον εξαλείφει πολλούς κινδύνους με την υγεία του. Αυτός άλλωστε είναι και ένας από τους σκοπούς του αθλητισμού. Για να επιτευχθεί όμως αυτό, πρέπει η άθληση να γίνεται σωστά και σύμφωνα με τις βιολογικές ικανότητες του κάθε ατόμου.
Ο αθλητισμός είναι μεν επένδυση στην υγεία, είναι όμως και πηγή κινδύνου εάν δεν γίνεται με βάση τις σωστές ιατρικές κατευθύνσεις.
Η σημασία της άσκησης για την υγεία του ανθρώπου, δηλαδή τόσο στην πρόληψη διαφόρων νοσημάτων, όσο και στην θεραπεία ορισμένων παθολογικών καταστάσεων, έχει κατανοηθεί από όλους σήμερα. Η άσκηση συμβάλει στην μείωση του κινδύνου για την ανάπτυξη καρδιαγγειακών νοσημάτων, σακχαρώδους διαβήτη, υπέρτασης καθώς και στην αύξηση της οστικής μάζας σε νεαρή ηλικία, δρώντας με τον τρόπο αυτό προστατευτικά για την πρόληψη της οστεοπόρωσης σε μεγαλύτερες ηλικίες (κυρίως άσκηση με βάρη).
Ο Αμερικάνικος Καρδιολογικός Σύλλογος θεωρεί την καθιστική ζωή ως «κύριο παράγοντα κινδύνου» για τις καρδιοπάθειες.
Υπάρχουν αποδείξεις ότι η τακτική φυσική δραστηριότητα αυξάνει την ικανότητα του καρδιακού μυός να αντλεί αίμα και οξυγόνο, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της αθηροσκλήρωσης, συμβάλει στην μείωση του κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο και στην πρόληψη των περιφερικών αγγειοπαθειών.
Η άσκηση είναι σημαντική στην διατήρηση του βάρους του σώματος μέσα σε υγιή όρια και στην αποφυγή των αναρίθμητων καταστάσεων υγείας που σχετίζονται με την παχυσαρκία.
Τα δραστήρια άτομα που έχουν καλή μυϊκή δύναμη, έχουν λιγότερα προβλήματα στην μέση και λιγότερα μυοσκελετικά προβλήματα σε σχέση με άτομα που δεν ασκούνται.
Η άσκηση μειώνει τον κίνδυνο και την βαρύτητα συναισθηματικών διαταραχών υγείας, μπορεί να βελτιώσει την δύναμη και την λειτουργικότητα των ενηλίκων, ως επίσης η φυσική δραστηριότητα είναι σημαντική για την προαγωγή της υγείας και της ευεξίας. Το σίγουρο είναι ότι τα οφέλη της άσκησης είναι πολλαπλά.
Πηγή των πηγών ενέργειας και ταυτόχρονα όλων των άλλων συστατικών που είναι απαραίτητα για την λειτουργία του οργανισμού είναι η τροφή.
Οι διατροφικές συστάσεις για τα άτομα που ασχολούνται έστω και συστηματικά με κάποιο είδους άσκησης, δεν διαφέρουν από αυτές που αφορούν τον γενικό πληθυσμό, εκτός από την ενεργειακή πρόσληψη, η οποία μπορεί να καλυφθεί πολύ εύκολα, με λίγο μεγαλύτερη ποσότητα τροφής από την συνήθη δίαιτα. Εξ΄ άλλου η θέση της WADA (Παγκόσμια Οργάνωση για την καταπολέμηση του Doping) είναι ότι μια καλή διατροφή είναι υψίστης σημασίας για τους αθλητές που αγωνίζονται σε διεθνές επίπεδο.
Οι βασικές αρχές της ισορροπημένης διατροφής για την προμήθεια όλων των θρεπτικών συστατικών ισχύουν για όλους. Τα άτομα που ασκούνται τακτικά δεν χρειάζονται διαφορετικά τρόφιμα από αυτά που δεν ασκούνται. Ποικιλία τροφίμων, κατανεμημένων σε πολλά γεύματα κατά την διάρκεια της ημέρας, μπορεί να προσφέρει στον οργανισμό όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να είναι υγιής (πρωτεϊνες, λιπίδια, υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, ανόργανα στοιχεία και νερό), χωρίς να απαιτείται η χρήση συμπληρωμάτων.
Δεν υπάρχουν ειδικά τρόφιμα για αθλητές και αθλούμενους . Επίσης τα τρόφιμα δεν κατηγοροποιούνται σε καλά και κακά ή υγιεινά και ανθυγιεινά.
Να θυμάστε ότι υπάρχουν τα πάντοτε φαγητά (φρούτα, λαχανικά και σύνθετοι υδατάνθρακες) και τα κάποτε φαγητά (σιοκολάτες, γλυκά, ολόπαχα προϊόντα και λαδερά και έτοιμα φαγητά). Τα πάντοτε φαγητά είναι τα φαγητά που καταναλώνονται συχνά και που αποτελούν βασικό μέρος της διατροφής και ενώ τα κάποτε φαγητά καταναλώνονται πιο σπάνια.
Όλα τα τρόφιμα μπορούν να αποτελέσουν μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής. Προσφέρουν θρεπτικά συστατικά και συντελούν στην απόλαυση του γεύματος. Μεγάλη σημασία έχει η ποσότητα και η συχνότητα κατανάλωσης τους. Ακόμα και το υγιεινό τρόφιμο αν καταναλώνεται συχνά και σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες για τον οργανισμό.
Copyright by:
Δρ. ΣΧΙΖΑΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΕΙΔΙΚΟΣ ΠΑΘΟΛΟΓΟΣ
No comments:
Post a Comment