Friday, December 30, 2011

ΑΝΗΡ, ΓΥΝΗ ΚΑΙ ΑΛΚΟΟΛ



Διαβάζουμε καθημερινά στις εφημερίδες για συλλήψεις οδηγών με ένδειξη μεγαλύτερη ή και πολλαπλάσια του επιτρεπόμενου ορίου κατανάλωσης αλκοόλ. Οι οδηγοί μεθούν και ξεχύνονται στους δρόμους. Αδιαφορούν για την ζωή. Λέτε να μην γνωρίζουν τις επιπτώσεις από την λήψη οινοπνεύματος ; Απίστευτο ! Συνελήφθη οδηγός που είχε καταναλώσει εξαπλάσια ποσότητα αλκοόλ (146 mg) από το μέγιστο επιτρεπόμενο όριο (22mg). Δεκάδες συλλήψεις για υπερκατανάλωση αλκοόλ. Κινούμενες βόμβες από μεθυσμένους. Δεν συγκινείται κανείς, βλέπετε ο οίνος ευφραίνει αδιαφορώντας για την ζημιά που κάνει στον οργανισμό και την μέθη που είναι πρόξενος αυτοκινητικών δυστυχημάτων και πολλές φορές θανατηφόρων.

Ο αλκοολισμός είναι η κατάσταση στην οποία το άτομο βιώνει μια υπερβολική, παθολογική σχέση με το αλκοόλ.

Δραστικό φάρμακο το αλκοόλ με επιδράσεις τόσο στο σωματικό όσο και στο πνευματικό, ψυχικό και διανοητικό επίπεδο.

Το οινόπνευμα φαίνεται να έχει συντροφέψει τον άνθρωπο, από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι σήμερα, σε ολόκληρη την ιστορία του πάνω στη Γη.

Χρησιμοποιήθηκε σαν θρεπτική ουσία για την παροχή ενέργειας ευφραντικό, ορεξιογόνο, διεγερτικό, καταπραϋντικό, ηρεμιστικό παυσίπονο, αναισθητικό, διευκολυντικό της κοινωνικής και αντικοινωνικής συμπεριφοράς, της εκδήλωσης του θάρρους, του θράσους, της τόλμης και της γενναιότητας, τροφή της φαντασίας, της έμπνευσης και της ευφορίας.

Είναι επίσης γνωστό ότι ενεργοποιεί και ενισχύει σε αφάνταστο βαθμό την χονδροειδή υπερκτίμηση των φυσικών, των σεξουαλικών και των πνευματικών του δυνατοτήτων.

Ωστόσο, τόσο η χρήση όσο και ιδιαίτερα η κατάχρηση του, συνακολουθούνται από δεινά ουκ ολίγα. Έτσι το οινόπνευμα οδηγεί στην κίρρωση του ήπατος, σχετίζεται με την ισχαιμική νόσο του μυοκαρδίου, την υπέρταση, την μυοκαρδιοπάθεια, τον αιφνίδιο θάνατο και το ανεύρυσμα της κοιλιακής αορτής. Επίσης λόγω αυξημένης κατανάλωσης αλκοόλ προκαλούνται άμεσα διαταραχές στην συμπεριφορά και μακροπρόσθεσμα διαταραχές στην ψυχική σφαίρα. Σε αλκοολικούς συναντάμε επίσης μια μορφή πνευμονίας, αλκοολική γαστρίτιδα, αλκοολική παγκρεατίτιδα, κακοήθη νεοπλάσματα (καρκίνος) και εγκεφαλικά επεισόδια.

 Επίσης λόγω αλκοόλ παρατηρείται μείωση του σωματικού βάρους του εμβρύου, παρατηρείται ανάπτυξη παχυσαρκίας, η χρόνια κατανάλωση οινοπνεύματος εξασθενεί το ανοσοποιητικό μας σύστημα και αυξάνει την συχνότητα και την σοβαρότητα των λοιμώξεων και τέλος το οινόπνευμα αυξάνει την σεξουαλική επιθυμία αλλά………. ελαττώνει την επίδοση. 

ΤΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ που προκαλούνται εξ΄ αιτίας του οινοπνεύματος είναι κυρίως τα τροχαία, (και θανατηφόρα) εργατικά, δηλητηριάσεις, πυρκαγιές, πτώσεις, πνιγμοί, αυτοκτονίες  και ανθρωποκτονίες. Σχετικά με τα τροχαία ατυχήματα έχει εκτιμηθεί ότι με 80mg αιθανόλης στο αίμα ο κίνδυνος σύγκρουσης είναι διπλάσιος, με 150 mg ο κίνδυνος γίνεται είκοσι φορές μεγαλύτερος.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχασαν χιλιάδες κόσμος την ζωή τους λόγω κατανάλωσης οινοπνεύματος. Στην Ελλάδα έχει εκτιμηθεί ότι τα ποσοστά τροχαίων ατυχημάτων που προκαλούνται από αυξημένη κατανάλωση οινοπνεύματος είναι ιδιαίτερα υψηλός.

Στον τόπο μας δεκάδες συλλήψεις για υπερκατανάλωση αλκοόλ. Φαίνεται ότι το σαράκι του αλκοολισμού μπήκε για καλά στους νέους μας.

Οι επιδράσεις του οινοπνεύματος στην ψυχική, πνευματική και διανοητική σφαίρα αποτελούν συνέπεια της φυσικής επίδρασης του στο νευρικό σύστημα και συγκεκριμένα στο φλοιό του εγκεφάλου. Σε γενικές γραμμές το οινόπνευμα καταργεί τις αναστολές, όσον αφορά την συμπεριφορά του ατόμου, με αποτέλεσμα οι εκδηλώσεις γενικά να καθίστανται περισσότερο αυθόρμητες και δηλωτικές των πραγματικών προθέσεων και των μύχιων επιδιώξεων του ατόμου.

Στην χώρα μας το αλκοόλ είναι συνυφασμένο με την κοινωνική ζωή και την καθημερινότητα. Η νομιμότητα της ουσίας (πέραν της νικοτίνης) η σχέση της με τα ήθη και έθιμα που παρατηρείται σε όλες τις παραδοσιακές οινοπαραγωγικές χώρες της Μεσογείου έχουν δημιουργήσει το παραδοσιακό μοντέλο κατανάλωσης αλκοόλ. Είναι μια ήπια σχέση με το αλκοόλ, το οποίο συνοδεύει το φαγητό σε γιορτές, οικογενειακές και κοινωνικές συγκεντρώσεις κλπ.

Στις Μεσογειακές χώρες αλκοόλ σημαίνει κρασί. Διαφορετικό μοντέλο κατανάλωσης, μεγάλων ποσοτήτων σκληρών ποτών (με υψηλή συγκέντρωση οινοπνεύματος) παρατηρείται στις πιο βόρειες χώρες. «Ένα ποτήρι κρασί είναι πιο πολύτιμο απ΄όλα τα βασίλεια του κόσμου».

Παρόλα αυτά, τα τελευταία χρόνια η εικόνα του παραδοσιακού μοντέλου άλλαξε. Οι δείκτες κατανάλωσης αλκοόλ σε σχέση με την ποιότητα, την ποσότητα ή την συχνότητα έχουν αλλάξει και κυρίως στις νέες ηλικίες. Στατιστικά στοιχεία αναφέρουν ότι στην Ελλάδα το 40% των τροχαίων θανατηφόρων (είναι πρώτοι στην Ευρώπη σε τροχαία θανατηφόρα και βαριές αναπηρίες) σχετίζεται με κατανάλωση αλκοόλ. Μελέτες δείχνουν ότι γίνεται αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ από τους νέους.

Φαίνεται καθαρά ότι και στον τόπο μας με τα αυξημένα τροχαία θανατηφόρα και ειδικά σε νέους, το αλκοόλ είναι μια από τις αιτίες των αυτοκινητικών δυστυχημάτων. ΠΡΟΣΟΧΟΙ ΝΕΟΙ και όσοι ευρίσκεσθε σε κατάσταση μέθης ΜΗΝ ΟΔΗΓΕΙΤΕ.

Πιστεύω λίγο, πολύ όλοι σας γνωρίζετε την ζημιά που κάνει το οινόπνευμα, αλλά εξακολουθείτε να πίνετε.

Βρέστε την δύναμη και την θέληση και σταματήστε το ποτό προτού είναι αργά για σας. Διατρέχετε τον κίνδυνο του αλκοολισμού, κινδυνεύει η ζωή σας, γιατί δεν υπάρχει αντίδοτο για την εξάρτηση από αλκοόλ μέχρι στιγμής.
Άτομο που έχει εξάρτηση από αλκοόλ είναι άρρωστο. Γι΄αυτό, αυτός που αναλαμβάνει την ευθύνη να εισχωρήσει στο πρόβλημα πρέπει να κάνει το εξαρτημένο άτομο να συνειδητοποιήσει ότι έχει πρόβλημα. Χρειάζεται επιμονή.  


Copyright by:
Δρ. ΣΧΙΖΑΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΕΙΔΙΚΟΣ ΠΑΘΟΛΟΓΟΣ

No comments:

Post a Comment